Polsk Mat

Polsk Mat – 20 polska maträtter

2025-09-05 | Världskoll

När man reser i Polen märker man snabbt hur viktig maten är i kulturen. Måltiderna är ofta smakrika och fyllda av råvaror som länge varit en del av det polska köket – såsom kål, potatis, kött och mjöl. Många av dem har funnits i hundratals år och serveras både vid stora högtider och enkla vardagsmiddagar.

Vi har samlat 20 klassiska polska maträtter som visar hur varierad och spännande landets matkultur faktiskt är. Så om du vill veta mer om dessa rätter, läs vidare nedanför!

1. Bigos

Ingen annan rätt symboliserar det polska köket lika starkt som Bigos, ofta kallad jägargryta. Kombinationen av surkål, färsk vitkål och olika sorters kött ger en smakrik gryta som gärna får koka i flera dagar för att utveckla sin mustiga karaktär.

Många familjer värmer på den om och om igen, eftersom smaken bara blir bättre. Bigos är Polens nationalrätt.

2. Pierogi

Att sitta vid ett köksbord och fylla små degknyten med olika fyllningar är en vardaglig sak i många polska kök. De här dumplings kan innehålla allt från kött och svamp till surkål, potatis eller frukt.

När de kokas eller steks blir resultatet en av de mest älskade polska maträtterna. Pierogi är lika självklara på en vardagsmiddag som vid stora festligheter.

3. Żurek

Det är den syrliga smaken som gör Żurek till något alldeles speciellt. Soppan baseras på jäst rågmjöl och kryddas med korv, potatis och ibland ägg.

Under påsken är den ett givet inslag på många bord, och i vissa delar av Polen serveras den direkt i ett urholkat bröd. Tradition, syra och värmande känsla möts i en rätt som verkligen är unik.

4. Barszcz czerwony

En klar soppa med intensivt röd färg som får sin smak från rödbetor. Den dricks ofta ur en kopp eller serveras med små dumplings som kallas uszka.

Barszcz är starkt förknippad med julen, men äts också under resten av året som en lätt och frisk rätt. Kombinationen av sötma och syra gör den särskilt uppskattad.

5. Gołąbki

Doften av långkokta vitkålsdolmar sprider sig ofta i polska kök när Gołąbki tillagas. Kålen fylls med ris och köttfärs, rullas ihop och får sjuda i tomatsås.

Resultatet blir en rätt som både mättar och ger en känsla av hemlagad omsorg. Den serveras gärna med potatis och är en självklar del av många familjemiddagar.

6. Kotlet schabowy

En knaprig panering, saftigt fläskkött och tillbehör som potatismos och inlagd gurka gör att den här rätten blivit en vardagsfavorit.

Kotlet schabowy är Polens svar på schnitzel och syns på de flesta restaurangmenyer. Många förknippar den med enkel, hemlagad polsk mat som aldrig går ur tiden.

7. Kielbasa

Korvtraditionen i Polen är rik och varierad. Rökta, färska, kryddiga eller milda – det finns en Kielbasa för varje smak.

Den kan ätas grillad med bröd, blandas ner i grytor eller serveras i soppor. För polska familjer är korv nästan alltid närvarande i kylskåpet, redo att plockas fram när som helst.

8. Placki ziemniaczane

Det är något speciellt med nystekta potatisplättar som är krispiga på utsidan men mjuka i mitten. Placki ziemniaczane äts ofta med gräddfil, men också med köttsås eller till och med socker. De förknippas med enkel men mycket omtyckt husmanskost som uppskattas i alla åldrar.

9. Rosół

Rosół är en kycklingsoppa som tillagas långsamt med kyckling, morötter, selleri och persiljerot, och serveras med nudlar. För många är det en rätt som hör familjen till, och dessutom anses den vara en klassisk kur mot förkylningar.

10. Flaki

För den som vill prova något riktigt traditionellt är Flaki ett självklart val. Soppan görs på komage och kryddas rejält med mejram och peppar.

Den har serverats i Polen sedan medeltiden och betraktas av många som en rätt som ger styrka. Smaken är kraftig och värmande, särskilt under kalla dagar.

11. Zrazy

När tunna skivor nötkött fylls med lök, svamp eller bacon och rullas ihop skapas en rätt med djupa smaker. Zrazy bryns först och får sedan sjuda långsamt i en rik sås. Den serveras ofta med potatis eller gryn, och betraktas som lite mer högtidlig mat.

12. Kaszanka

Blodkorv med bovete och kryddor kan låta ovanligt, men i Polen är kaszanka en omtyckt klassiker. Den steks i skivor, gärna tillsammans med lök, och serveras ofta med surkål. Smaken är kraftig och rustik och rätten är starkt förknippad med lantlivet.

13. Pączki

När fettisdagen, ”Tłusty Czwartek”, närmar sig fylls bagerierna med Pączki. Dessa polska munkar är fluffiga, friterade och fyllda med sylt eller vaniljkräm.

De pudras med socker eller täcks med glasyr och äts i mängder över hela landet. För många är de en symbol för glädje och fest.

14. Makowiec

Vid jul är det svårt att föreställa sig ett polskt hem utan Makowiec. Den här rulltårtan med vallmofrö, honung, russin och nötter är både söt och fyllig. Kombinationen av mjuk deg och rik fyllning gör den till ett självklart inslag vid högtider.

15. Sernik

Sernik är en ostkaka som har en speciell plats i det polska köket. Den görs på twaróg, en färskost som ger en mild smak och krämig konsistens.

Den kan varieras på väldigt många sätt – exemplevis med choklad, russin eller glasyr – och finns på allt från caféer till familjemiddagar.

16. Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku är en varm gryta med bönor, korv och tomatsås – och är ett vanligt inslag under kalla dagar. Den är enkel att laga, mättande och mycket uppskattad, särskilt under vintern.

17. Oscypek

Högt uppe i Tatrabergen framställs denna ost som ett kännetecken för regionen. Oscypek görs på fårmjölk, formas till vackra mönster och röks över öppen eld.

Den serveras ofta grillad med tranbärssylt och är en unik smakupplevelse för den som besöker södra Polen.

18. Ryba po grecku

Julbordet i Polen rymmer många olika rätter, och en av dem är Ryba po grecku. Torsk eller annan vit fisk täcks av en sås gjord på morötter, lök och tomat.

Den serveras ofta kall som en del av julmåltiden, men kan också ätas varm direkt efter tillagning. Kombinationen av mild fisk och mustig grönsakssås gör rätten omtyckt i många polska hem.

19. Kopytka

Kopytka är små potatisdumplings som liknar gnocchi. De kokas och serveras sedan med smält smör, stekt lök eller en mustig sås. Kopytka fungerar lika bra som huvudrätt som tillbehör och är särskilt omtyckta bland barn.

20. Chłodnik

Under varma sommardagar är Chłodnik ett självklart val. Den kalla soppan görs på rödbetor, yoghurt eller kefir, dill och gurka.

Den serveras ofta med kokt ägg och har en frisk, syrlig smak. Den rosa färgen gör att den sticker ut både på bordet och i smaken.